Zapraszamy na kolejną, bardzo smaczną lekcję języka niemieckiego… w roli głównej jabłka.
LEKCJA 48
Rezept für Apfelkuchen – przepis na jabłecznik
Teig: (ciasto)
-125g weiche Margarine oder Butter (125g miękkiej margaryny lub masła)
-125g Zucker ( 125 gcukru)
-1 Packung Vanillenzucker ( 1 paczka cukru waniliowego)
-1 Prise Salz ( szczypta soli)
-4 Tropfen – Natürliches Zitronen-Aroma (4 krople aromatu cytrynowego)
-3 Eier (3 jajka)
-200g Mehl ( 200g mąki)
-1 Prise Backpulver ( szczypta proszku do pieczenia)
Belag: (nadzienie)
-750g Äpfel (750g jabłek)
Außerdem: (ponadto)
-Zimt (cynamon)
Vorbereitung: (przygotowanie)
-Margarine oder Butter in einer Rührschüssel mit einem Mixer (Rührstäbe) geschmeidig rühren (Wymieszać margarynę lub masło w misce mikserem)
-Zucker, Vanillinzucker, Salz und Aroma hinzufügen, bis eine gebundene Masse entsteht
(Dodawać cukier i cukier waniliowy, szczyptę soli, aromat aż powstanie jednolita masa)
-Eier zugeben (Dodać jajka)
-Mehl und Backpulver mischen und zum Teig geben
(Mąkę, proszek do pieczenia dodać do ciasta i wymieszać)
-2/3 des Teiges in der Springform glatt streichen(Wlać do blaszki 2/3 ciasta)
-Äpfel auf den Teig legen (Ułożyć jabłka na cieście)
-Zuletzt mit Zucker und Zimt bestreuen(Na koniec posypać cukrem i cynamonem)
-Backzeit: cirka 45 min (czas pieczenia: około 45 min)
Wersja do druku Lekcja 51 Rezept für Apfelkuchen lub wersja pdf Lekcja 51 Rezept für Apfelkuchen
Formularz kontaktowy