Po porcji słówek i warzyw zabieramy się do roboty! Zapraszamy do wspólnego gotowania. Prezentujemy przepis na naleśniki, oczywiście po niemiecku. Powodzenia w nauce!
LEKCJA 9.
Kochrezept für Pfannkuchen – przepis na naleśniki
2 Gläser Mehl – 2 szklanki mąki
1 Glas Milch – szklanka mleka
2 Eier – 2 jajka
1 Prise Salz – szczypta soli
2 Esslöffel Öl zum Braten – 2 łyżki oleju do smażenia
1 Glas Marmelade – słoik drżemu
Zubereitung (przygotowanie):
Mehl, Milch, Eier und Salz vermischen, Öl in die Bratpfanne geben und erhitzen, einen Kochlöffel Teig in die Pfanne geben und von beiden Seiten anbraten.
Den fertigen Pfannkuchen mit Marmelade bestreichen und einwickeln.
Guten Appetit!!! Smacznego!!!
Słówka:
vermischen – wymieszać
die Bratpfanne – patelnia
geben – dawać
erhitzen – podgrzać
der Teig – ciasto
von beiden Seiten – z dwóch stron
anbraten – usmażyć
fertig – gotowy
bestreichen – posmarować
und – i
einwickeln – zawijać
Przysłowia:
Den Letzten beißen die Hunde – Ostatnich gryzą psy.
Alte Liebe rostet nicht – Stara miłość nie rdzewieje.
Wersja do druku Lekcja 9. Przepis na naleśniki lub wersja PDF Lekcja 9. Przepis na naleśniki
Formularz kontaktowy