LEKCJA J. NIEMIECKIEGO NR 126. Przepis na lasagne

Dzisiaj zapraszamy na lekcję gotowania! Przygotowaliśmy dla Was prosty i sprawdzony przepis na pyszną lasagne, według niemieckiej receptury.

 

Spróbujcie przygotować danie, czytając przepis na lasagne po niemiecku. A jeśli pojawią się problemy ze zrozumieniem, tłumaczenie znajdziecie poniżej.

 

Hackfleisch – Tomatensauce

Zutaten:

  • Zwiebel
  • Olivenöl
  • Hackfleisch
  • Salz
  • Knoblauch
  • Muskatnuss
  • Oregano
  • Tomatenmark
  • Tomatenpüree

2-3 Zwiebeln in Olivenöl anbraten, je nach Wunsch glasig bis leicht gebräunt. Das Öl sollte heiß sein, darf aber nicht rauchen!

Der Boden der Pfanne sollte mit Hackfleisch bedeckt sein und die Menge ca. 1,5 cm nicht überschreiten. Andernfalls eine zweite Pfanne benutzen. Ist di Fleischmenge zu groß, zieht die Masse Wasser und es dauert lange bis das Fleisch einen Bratenfond bildet. Dieser Fond ist für den Geschmack wichtig.

Ist das Brutzeln abgeschlossen, mit Salz, Knoblauch, geriebener Muskatnuss und Oregano würzen. Den Bratenfond mit etwas Wasser anlösen, bevor das Tomatenmark zugefügt und verrührt wird. Danach das Tomatenpüree dazugeben, bis die gewünschte Konsistenz erreicht ist. Diese sollte eher flüssig sein, da die Nudeln zum Garen Flüssigkeit brauchen und das Ganze nicht zu trocken wird.

 

Bechamelsauce

Zutaten:

  • Butter
  • Mehl
  • Wasser
  • Milch
  • Käse
  • Salz
  • Muskatnuss
  • Parmesan
  • Nudel (Lasagneplatten)

Ca. 65g Butter schmelzen, portionsweise nach und nach soviel Mehl dazugeben bis die Masse gesättigt und „trocken“ ist. Sie wirkt dann leicht bröselig.

Diese Masse unter laufender Zugabe von kleinen Portionen Wasser (ca. 1-2 Tassen) unter stetigem Rühren erst zu einem Brei, dann zu einer Creme verflüssigen. Mit kleiner Hitze/Flamme arbeiten! Sobald das Wasser verbraucht ist, geht es weiter mit der Milch. In der heißen nun flüssigen Masse grob geriebenen oder klein portionierten Käse (ca. 150g) nach und nach einschmelzen bis die gewünschte  Konsistenz erreicht ist.  Mit Salz und Muskatnuss abschmecken.

 

Den Boden einer großen Auflaufform dünn mit der Bechamelsauce bedecken. Dann abwechselnd Nudeln, Bolognese- und Bechamelsauce schichten. Die letzte Schicht sollte die Bechamelsauce sein.

Ganz zum Abschluss Parmesan draufreiben. Butterflöckchen nicht vergessen. Nach Belieben einige gebrochene Nudelstückchen draufgeben und etwa 45 Minuten backen.

 

Guten Appetit!

______________________________________________________________

 

Mięso mielone – sos boloński

składniki:

  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • mięso mielone
  • sól
  • czosnek
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • koncentrat pomidorowy
  • przecier pomidorowy

Podsmaż 2-3 cebule na oliwie z oliwek, zeszklij do lekko zarumienionej postaci według upodobania. Olej powinien być gorący, ale pilnuj żeby się nie przypalił!

Na dno patelni wyłóż mięso mielone, grubość (przyp. warstwy) nie powinna przekraczać około 1,5 cm. W przeciwnym razie użyj drugiej patelni. Jeśli ilość mięsa jest zbyt duża, odparuj wodę i smaż tak długo, aż spód mięsa się przypiecze. Taki spód jest ważny do smaku.

Kiedy zacznie skwierczeć dopraw solą, czosnkiem, startą gałką muszkatołową i oregano. Przed dodaniem koncentratu pomidorowego, dodaj do pieczeni małą ilość wody i wymieszaj. Następnie dodaj przecier pomidorowy do uzyskania pożądanej konsystencji. Powinno być raczej rzadsze, ponieważ makaron będzie potrzebował płynu, więc nie może być zbyt suche.

 

Sos beszamelowy

składniki:

  • masło
  • mąka
  • woda
  • mleko
  • ser
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • parmezan
  • makaron (lasagne)

Stop około 65 g masła, stopniowo dodając coraz więcej mąki, aż mieszanina będzie nasycona i „sucha”. Powinno wyglądać jakby się rozpadało.

Ciągle mieszając, dodawaj małe porcje wody (około 1-2 filiżanki), aż masa zacznie przypominać pulpę, aż w końcu konsystencję kremową. Gotuj na małym ogniu! Kiedy skończy się woda, dodaj mleko. Powoli stop grubo starty lub drobno pokrojony ser (około 150 g) w gorącej ciekłej mieszaninie do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw solą i gałką muszkatołową.

 

Dno dużego naczynia żaroodpornego wyłóż sosem beszamelowym. Następnie połóż na zmianę płat makaronu, warstwę sosu bolońskiego i beszamelowego. Ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy.

Na koniec zetrzyj parmezan. Nie zapomnij o płatkach masła. Dodaj kilka połamanych kawałków makaronu zgodnie z życzeniem i piecz przez około 45 minut.

 

Smacznego!