Dziś zaprezentujemy Wam przepis na świąteczne niemieckie ciasto, które gości na wigilijnym stole u naszych zachodnich sąsiadów. Stollen to „najeżona” bakaliami i orzechami strucla drożdżowa pochodząca z Drezna.
Tradycja pieczenia tego ciasta sięga XV wieku i, tu ciekawostka, wprowadził ją w Dreźnie król Polski – August II Mocny, będący wówczas saksońskim księciem-elektem i wielkim księciem litewskim. W 1730 chciał zachwycić swoich gości i zamówił u drezdeńskich cukierników struclę ważącą aż 1,7 tony. Strucla miała być tak duża, by każdy z 24 tysięcy biesiadników mógł dostać kawałek. Na tę okazję wybudowano także specjalny piec do strucli oraz zaprojektowano wielki nóż (o długości 1,6 m i ważący aż 12 kg), którego kopia jest wykorzystywana aktualnie w trakcie corocznego Stollenfest (święto strucli), odbywającego się oczywiście w rodzimym mieście tego wypieku.
Poniżej znajdziecie przepis – w wersji po niemiecku i po polsku. Może to dobra okazja do wspólnego pieczenia z Podopiecznymi? 🙂
370 g Butter
800 g Mehl
300 g Mandeln gemahlen
300 g Zitronat gehackt
300 g Orangeat gehackt
170 g Zucker
1 TL Zucker für den Vorteig
250 m Milch
100 g Hefe
50 g Butter zum Bestreichen
50 g Puderzucker zum Bestreuen
2 EL Rosinen
—————————————————————————————————————————
370 g masła
800 g mąki
300 g mielonych migdałów
300 g kandyzowanej skórki cytrynowej, posiekanej
300 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanej
170 g cukru
1 łyżeczka cukru do rozczynu
250 ml mleka
100 g drożdży
50 g masła do posmarowania ciasta
50 g cukru pudru do posypania ciasta
2 łyżki rodzynek
Żródło: https://www.gutekueche.de/
Formularz kontaktowy