W ostatnim czasie poznaliśmy największe atrakcje Dolnej Saksonii oraz nauczyliśmy się słówek związanych z odżywianiem. Dzisiaj kontynuujemy kulinarny temat i napiszemy, co warto zjeść będąc w regionie Niedersachsen.
Dolna Saksonia słynie z wielu atrakcji turystycznych, o których wspominaliśmy we wcześniejszym artykule, ale też z tradycji i fantastycznej kuchni. Oczywiście elementem obowiązkowym jest wieprzowina w formie kiełbasy bądź wędliny oraz dziczyzna. Region słynie także z ryb, takich jak okonie czerwone i pstrągi. W restauracjach, poza wyżej wymienionymi, dostaniemy różne gatunki ryb z Morza Północnego. Wśród tradycyjnych potraw Dolnej Saksonii znajdziemy wędzonego węgorza, jarmuż z ostro doprawioną kiełbasą oraz zupę weselną.
Białe Złoto
Jak wcześniej wspomnieliśmy, w regionie podaje się potrawy z ryb, które pochodzą głównie z Morza Północnego. Jednak Dolna Saksonia słynie także ze szparagów, które określa się właśnie, jako białe złoto. Bogate w błonnik, witaminy i minerały zyskują wielu amatorów. Uprawiane są głównie w rejonie Hanoveru, Nienburga, Pustaci Luneburskiej oraz Brunszwika. Zbiory trwają około dwóch miesięcy i rozpoczynają się pod koniec kwietnia. Szparagi podawane są przeważnie z sosem holenderskim lub masłem i szynką oraz lampką białego wina. Oczywiście zbiorom towarzyszą liczne festyny, na których można je zakupić w różnej postaci, od świeżych prosto z gospodarstwa, po doskonale przyrządzone potrawy. Na jednej z takich imprez w miejscowości Nienburg, co roku wybierana jest królowa szparagów.
Dolnosaksońska Trasa Szparagowa
Idąc dalej tropem szparagów należy wspomnieć o Dolnosaksońskiej Trasie Szparagowej, która liczy około 750 km. Łączy ona najważniejsze obszary upraw szparagów, a w okolicach wyżej wspomnianego Nienburga znajduje się muzeum szparagów z zabytkowymi maszynami, nożykami do obierania czy sitkami do gotowania tego warzywa.
Oldenburska palma
Warzywem, którego warto spróbować pracując jako opiekunka osób starszych w Niemczech i zwiedzając Dolną Saksonię jest także jarmuż, określany jako oldenburska palma. Nazwa wzięła się od miasta, które uznawane jest na stolicę warzywa – Oldenburga. Jarmuż zbierany jest po około 100 dni od zasadzenia i przypada to na okres zimowy. W tym regionie podaje się go z Grünkohl mit Pinkel, czyli kiełbaską. Istnieje tutaj specjalnie utworzona Akademia Jarmużu, oferująca kursy i warsztaty związane z uprawą tego warzywa oraz gadżety, takie jak koszulki czy fartuchy.
Słodkości Dolnej Saksonii
Region ten znany jest nie tylko z jarmużu i szparagów, ale także pysznych deserów i napojów. Najsłynniejsze są naleśniki z mąki gryczanej, krem dynastii Welfów oraz lokalne piwa. Tych ostatnich jest całe mnóstwo, ale na szczególną uwagę zasługuje browar Mumme z regionu Brunszwiku. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z 1390 roku. Dzisiaj Braunschweiger Mumme, to gęsty syrop, przygotowany z wody i sodu, beż użycia alkoholu. Najczęściej podaje się go do potraw mięsnych i wypieków.
Formularz kontaktowy